2006

INTIIMI

Kuraattori Helena Sederholm

Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen professori Helena Sederholm asetti taiteilijoiden käsiteltäväksi intiimin käsitteen. Hän kutsui näyttelyyn 30 taiteilijaa / taiteilijaryhmää. Sederholm halusi sekoittaa ja kyseenalaistaa ihmisten mielikuvia intiimistä. Taiteen lailla intiimi osoittautuikin hyvin monikasvoiseksi asiaksi. Intiimi tuli esiin mm. vastakohtaisuuksien kautta: suurikokoiset teokset käsittelivät pieniä yksityisiä asioita, tai tilan ja teosten mittasuhteet synnyttivät intiimejä jännitteitä. Näyttelyripustuksesta varsinkin Pekilon osuus sai paljon hyvää palautetta.

Myös vastaanottajan kokemukset nousivat tärkeään asemaan teeman toteutumisessa. Katsoessaan tai kuunnellessaan teoksia yleisö joutui pohtimaan myös omaa suhdettaan intiimiin, ja näin omien asenteiden horjuminen tai vahvistuminen aiheutti haluttuja liikahduksia.

Yhtenä erikoisuutena näyttelyssä oli elävä Hessu-pukki, jonka Jukka Lehtinen ja Marko Suomi olivat tuoneet kaalimaan vartijaksi Honkahovin puistoon. Hessua hoidettiin huolella, ja se suoriutui tehtävästään hyvin. Näyttelyn jälkeen se muutti vuohitilalle siitospukiksi.

 

Vuoden 2006 taiteilijat

Alitalo, Simo
Berg, Hans-Christian
Duncker, Maria
Haapoja, Terike
Haikala, Eeva-Mari
Hamm, Kalle & Kamanger, Dzamil
Heikkilä, Hanna-Riikka
Heino, Timo
IC-98
Immonen, Antti
Kaikkonen, Kaarina
Kantonen, Lea & Pekka
Karvonen, Otto & Gaál, Miklos
Keränen, Olli
Kolu, Marja
Kuoppala, Karri & Siitonen, Tuomas
Kuukka, Raakel
Lehtinen, Jukka & Suomi, Marko
Marttila, Olli
Mäkilä, Rauha
Nyyssönen, Miika
Oja, Marjatta
Paavilainen, Kaisu & Siirtola, Anne
Pesonen, Pauliina
Rustanius, Jaakko
Sares, Ilona
Soininen, Erkki
Tuori, Santeri
Uusitalo, Kristiina
Vesanen-Laukkanen, Virpi

 
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin