Jyri Pitkänen

ESITTELY
Jyri Pitkäsen
(s.1979 Helsinki) teoksia on ollut esillä koti- ja ulkomailla vuodesta 2004 lähtien. Hänen työskentelynsä on valokuvalähtöistä, mutta sisältää myös video-, ääni- ja esitystaidetta sekä yhteisölähtöisiä taiteellisia hankkeita. Näkemisen, olemassaolon ja kauneuden kysymyksiä hän käsittelee usein minimalistisen toisintamisen kautta. Tampereen kaupunki myönsi Pitkäselle ammattitaiteilijan stipendin vuonna 2014. Vuonna 2015 Pitkäsen töitä nähdään Mäntän Kuvataideviikkojen lisäksi mm. galleria Ars Novassa Savonlinnassa ja Voipaalan Taidekeskuksessa Sääksmäellä. Kuvataiteilijan työn ohella Jyri Pitkänen opettaa lapsille ja nuorille valokuvausta Sara Hildén-akatemiassa sekä toimii monitaideohjaajana kansalaisjärjestö Omapolku ry:ssä. Hänet tunnetaan myös solistina yhtyeestä Sunny&Cloudy.Jyri Pitkäsen teos Sosiaalimaisemia (Mänttä) on esillä Café Alexissa (kuvassa)
sekä Café Wilhelmiinassa. (Teoskuvat: Timo Nieminen.)


TAITEILIJAN LAUSUNTO
Joku löytää taiteen kautta rukouksen, toinen jonkin poliittisen tai yhteiskunnallisen sanoman. Taide on moniulotteinen, kuin mieli. Se kaipaa ympärilleen paljon tilaa. Minulle taide on merkitysten jakamista, mutta myös kysymyksiä ja rohkeutta epäillä vallitsevia todellisuuksia.Yksityiskohta Jyri Pitkäsen teoksesta Sosiaalimaisemia (Mänttä).


TEOSKUVAILUT
Sosiaalimaisemia (Mänttä), 2015, interventio kaupalliseen tilaan

Jyri Pitkänen lisää uuden ulottuvuuden Mäntän kahviloiden ikkunoista avautuviin näkymiin. Hän on haastatellut ikkunoista näkyvien liikkeiden ja muiden yhteisöjen käsityksiä ulkomaalaisista. Haastattelujen tulokset on esillä kahviloissa asiakkaiden luettavissa. Ulos katsoessaan he näkevät fyysisen todellisuuden lisäksi sen, minkälaisia arvoja ulkona näkyvät firmat ja yhteisöt edustavat.


Jyri Pitkänen Omapolku-ryhmän kanssa: Kvintetti (sävellys viidelle äänelle), 2015, video

Jyri Pitkänen on työskennellyt pitkään Omapolku-ryhmän kanssa, jonka jäsenet ovat nuoria kehitysvammaisia. Videoteos on tallenne esityksestä, jossa ryhmän jäsenet soittavat sävellyksensä. Soittimina toimivat arkiset esineet lattiaharjasta loisteputken suojasäleikköön. Teoksessa korostuu äänimaailmaa, joka jälkiteollisessa vähäeleisyydessään vie katsojan meditatiivisille matkalle ja saa miettimään mitä luovuus viime kädessä on.

(KH & DK)


Jyri Pitkänen Omapolku-ryhmän kanssa: Kvintetti (sävellys
viidelle äänelle)
, 2015, video. Teos on esillä Mäntän kirjastossa.
(Teoskuva: Tiina Nyrhinen.)

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin