Sasha Huber & Petri Saarikko

Petri Saarikko ja Sasha Huber. Kuvat: Kai Kuusisto.

ESITTELYT
Sasha Huber (s. 1975 Zürichissä) on kuvataiteilija. Hän elää ja työskentelee Helsingissä. Huber kyseenalaistaa juurensa, ja hänen tutkimuksensa keskittyykin henkilökohtaisen ja taiteellisen identiteetin rakentamisen prosessiin. Videotaide, valokuvaus, niittipistoolin käyttö, performansseihin perustuvat interventiot ja kirjojen julkaisutoiminta kuuluvat hänen ilmaisuvälineisiinsä.

Vakaumuksellisena taiteilijana hän on työskennellyt useita vuosia Demounting Louis Agassiz -projektin eteen. Projektissa tavoitellaan Agassizhorn-vuoren uudelleennimeämistä. Vuori on saanut nimensä sveitsiläiseltä luonnontieteilijältä Louis Agassizilta (1807-1873), joka kehitti rasistisia rotuoppeja. Vuoren uudeksi nimeksi tulisi Rentyhorn kunnianosoituksena Rentylle ja muille orjan kohtalon kärsineille. Huber on osallistunut lukuisiin kansainvälisiin näyttelyihin, mukaan lukien 56. Venetsian biennaaliin vuonna 2015.

www.sashahuber.com

Petri Saarikko on helsinkiläinen taiteilija ja suunnittelija. Hän yhdistää yhteiskunnallisen kantaaottavuuden ihmisen ja tietokoneen välistä vuorovaikutusta tutkivaan ammattiinsa ja taustaansa kuraattorina, mikä on johtanut pitkän aikavälin yhteiskunnallisiin väliintuloihin. Saarikon teokset ovat holistisia performatiiviselta luonteeltaan. Ne pyrkivät synnyttämään valtasuhteita ja siten luomaan tilaa yksilöllisille kertomuksille ja yhdenvertaisuuden puolustamiselle.

Vuodesta 2011 alkaen Saarikko on pyörittänyt ”elävää sosiaalitilaa” Kallio Kunsthallea osana kotiaan ja Elokolon kohtaamispaikkaa. Kallio Kunsthalle on helpottanut pitkäaikaista yhteistyötä kansainvälisten taiteilijoiden, ei-taiteilijoiden ja yhteiskunnan reunoilla elävien, kuten siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja jengiväkivallasta kärsineiden nuorten, välillä.

Vuonna 2015 Saarikko, hänen puolisonsa ja taiteilijaparinsa Sasha Huber, heidän poikansa ja Kallio Kunsthalle vierailevat Te Whare Heran kansainvälisessä taiteilijaresidenssissä Wellingtonissa, Uudessa-Seelannissa. Saarikko ja Huber on kutsuttu kansainvälisiin residensseihin ja näyttelyihin eri puolille Skandinaviaa ja Eurooppaa, esimerkiksi Sveitsiin, kuten myös Georgiaan, Brasiliaan, Haitille, Aasiaan, Uuteen-Seelantiin ja Australiaan.

(Käännös: TT)Sasha Huber & Petri Saarikko: Juuret, 2015, veistos-installaatio
(kuva: Timo Nieminen).

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin