Salla Vapaavuori

Kuvataiteilija Salla Vapaavuori.

Salla Vapaavuori (s. 1984) on veistoksiin, installaatioihin ja tilateoksiin erikoistunut kuvataiteilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2011. Teoksissaan Vapaavuori käsittelee muun muassa eri sukupolvien kokemuksia sekä lapsuuden muistoja ja kohdistaa näkymän yksilön kokemuksesta laajempaan perspektiiviin. Hänen töitään on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, kuten Galleria Forum Boxissa ja Galleria Sinnessä Helsingissä, Haiharan taidekeskuksessa Tampereella ja T66 Kulturwerk -gallerissa Saksan Freiburgissa.XXI Mäntän kuvataideviikoille Vapaavuori osallistuu yhdessä Tiina Raitasen ja Emma Rönnholmin kanssa työryhmänä tilateoksellaan Kahden vaiheilla, joka on kolmikon ensimmäinen yhteisteos.


Salla Vapaavuori: teoksia vuosilta 2011-2015


80 vuoden koulumatka, Galleria Forum Box, Helsinki, 2015
Tilateos: 20 pulpettia, liitutaulu ja 20 haastatteluihin perustuvaa tarinaa kansa-, oppi- ja peruskouluajoilta 1920-luvulta 2000-luvulle80 vuoden koulumatka, Galleria Forum Box, Helsinki, 2015
Tilateos: 20 pulpettia, liitutaulu ja 20 haastatteluihin perustuvaa tarinaa kansa-, oppi- ja peruskouluajoilta 1920-luvulta 2000-luvulle

Tarinoita teoksesta 80 vuoden koulumatka

"Koulussa oli iso juhlasali, johonka mentiin aina aamuhartauksiin. Kaikki seisottiin siellä kuin sillit suolassa. Traditioon kuulu, että aina joku pyörtyi.
Se oli hirveen jännittävää. Minä en koskaan pyörtyny, mikä mua harmitti kovasti. Ois ollu upeeta pyörtyä."

Kansakoulu, Savonlinna, 1950-54


"Kun ala-asteella alettiin kuuntelee musaa, mä olin aina pikkusen jäles. Mun perheessä seurattiin tosi huonosti mitään...ei oikein katottu telkkaria. Suomessa oli vain kaks tv-kanavaa, ja koko valtakunta hiljeni Euroviisujen äärelle. Sitten kun tuli Uuno Turhapuro tai Tähtiensota, kaikki kävi kattomassa sen. Paitsi meiän perhe. Mulla ei ollu isosisaruksia eikä vanhempia kavereita, joten mä olin kaikesta populäärikulttuurista totaalisen pihalla.

Siinä vaiheessa kun se musa tuli tärkeeks, niin mä jäin joksikin aikaa ulkopuolelle. Kaikki osti levyjä, mutta mä en. Niitä sitten nauhoteltiin kasetille. Viidennellä luokalla oli aika, jollon mulle ei saanu äänittää kasetteja, koska mulla ei ollu antaa levyjä. Ja se levis sellaseks, että mun kanssa ei saa leikkii. Myöhemmin selvis, että tää oli ihan organisoitua sorsintaa. Ite koulussa oleminen oli kivaa, mutta välitunnilla oli hankalaa olla kuin ei oliskaan. Piti vaan keksiä, että kuinka olla näyttämättä siltä, että seisoo täällä yksinään. Se oli työlästä ja tympeää."

Ala-aste, Jyväskylä, 1977-83Dream Puzzle, T66 Kulturwerk, Freiburg im Breisgau, Saksa, 2015
Palapeleistä koottuja kollaaseja, palapelit teetätetty omista valokuvista
koko: 25x30cm - 60x100cmPacemaker, Tacci quidici-näyttely, Cles, Italia, 2015
Ääni-installaatio: kello jonka rytmi muodostuu erilaisten kenkien äänistäMäähän vaan kokkeilin, Galleri Sinne, Helsinki, 2013
Seitsemän lasten maailmasta kertovaa tarinaa ja installaatiotaMäähän vaan kokkeilin, Galleri Sinne, Helsinki, 2013
Seitsemän lasten maailmasta kertovaa tarinaa ja installaatiotaMäähän vaan kokkeilin, Galleri Sinne, Helsinki, 2013
Seitsemän lasten maailmasta kertovaa tarinaa ja installaatiotaTarina teoksesta Määhän vain kokkeilin

"Lähden kävelylle ystäväni Annin kanssa, ystävän koira, Lilli seuraa mukana. Ensimmäisen mäen jälkeen kinaamme jo siitä, mihin suuntaan jatkaisimme. Eroamme, toisiimme suuttuneina.

Palaan kotiin. Omakotitalossa on hiljaista. Aurinko paistaa, mutta keskipäivällä huoneet ovat
vielä varjoisia. On kesäloma, vanhempani ovat töissä.

Väsyn odottamiseen. Tekisinkö lettuja? Niillä yllättäisin ystäväni ja sopisimme riidan. Ryhdyn puuhaan innostuneena. Pinoan valmiit letut lautaselle ja vien ne Annin leikkimökkiin.

Istumme leikkimökin pöydän ääressä lettulautanen välissämme. On mansikkahilloa, leikkimökin lautaset, yhdeksän ikkunaruutua ja Lilli. Anni ottaa yhden letun käteensä ja repii sen osiin. Hän heittää palan ilmaan. Pala läiskähtää seinään ja tipahtaa lattialle seinän viereen. Lilli alkaa näykkiä sitä lattialta. Sitten Anni maistaa palan, ottaa uuden letun, repii sen jälleen osiin ja heittää palat. Lilli nappaa.

Kuka sun paras kaveri on, kysyn. Lilli, hän vastaa. Mun on Viiru, mutta ei Viiru syö lettuja, mutisen. Kuka sitten, kysyn. Anna, Mirka, Inkeri...Valtteri..., hän pohtii. Ystävä katsoo Lilliin, jonka suuret silmät odottavat seuraavaa palaa. Annastiina, Kerttu, Heli, Jenni, Henna, Minttu, Ella, naapurin Elina, Seinäjoen serkut, Oulun serkut, B-luokan Hanne, isoäiti, Jari, Teemu, Petri...retkikuusi, leppäkertut, koivut ja järvet."Muotokuvasalonki, yhteistyössä Emma Rönnholmin kanssa, RUOKA-näyttely, Haiharan kartano, Tampere, 2014
Tilateos: näkkileipä, pahvi, puuPuoliksi kadonneet, yhteistyössä Emma Rönnholmin kanssa, Titanik-galleria, Turku, 2012
Tilateos: näkkileipä, pahvi, puuNimetön, Galleria FAFA, Helsinki, 2011
Tilateos: valo, moottorit, kalvot, sänky, yöpöytä, hylly, tuoli, vaatteet, kasvi, kirjojaSeinät, Galleria FAFA, Helsinki, 2011
Tilateos: kaksi mustella tehtyä, abstraktia animaatiota projisointikankaille, esineetTaiteilijan CV on ladattavissa täältä:

  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin