Nationalismi haluaa määrittää seksuaalisuuttamme | Marianne Niemelä - Third Space

Noustessaan pääministeriksi vuonna 2003 Matti Vanhanen julisti Suomeen “lapsentekotalkoot” ratkaisuna syntyvyyden laskuun. Vanhanen vetosi jokaiseen suomalaiseen pariskuntaan, että nämä tekisivät edes yhden lapsen. Kommentti aiheutti jonkin verran kohua, mikä kuitenkin laantui pian. Nykyisin samaa retoriikkaa kuulee yleisesti ilman kohuakin kuten presidentti Sauli Niinistöltä vuonna 2013.

Itselleni Vanhasen kommentti on jäänyt ajankohdan takia hyvin mieleen. Muutin nimittäin silloin pois Suomesta. Olin valmistunut lukiosta ja juuri vastaanottanut opiskelupaikan Skotlannista. Vaikka tämä oli pitkälti sattumaa, koin lähdön myös symbolisena pesäerona Vanhasen arvokonservativismille. Sinällään asiat eivät poissaollessani hirveästi muuttuneet, ainakaan konservatismin suhteen. Palasin Suomeen vuonna 2010 juuri sopivasti todistamaan "jytkyä".

Keskustelussa väestön koosta toistuu ihmisten jako hyviin ja huonoihin – niihin, jotka tuottavat, ja niihin, jotka eivät tuota, minkä seurauksena suomessa on “liikaa” tiettyjä ihmisiä ja joitakin taas liian vähän. Väestön liian hidas kasvu on taloudellinen ongelma, kun väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee. Kenelle pääministerin kehotus on kuitenkaan hyvä syy hankkia lapsia? Onko oikeasti ihmisiä, jotka sisäistävät valtiontalouden intressit näin henkilökohtaisella tasolla?

Väestönkasvuhuolella on myös pimeämpi puoli – nimittäin huoli rotupuhtaudesta. Väkilukua ei haluta katsoa globaalilta kannalta. Se, että maailmassa on jo ihan liikaa ihmisiä, ei saa koskettaa omaa maata mitenkään.

Tässä suhteessa syntyvyys on selkeästi nationalistinen pyrkimys, jopa nationalismin taipumus yrittää määritellä seksuaalisuuttamme. Tämä ei kuitenkaan ole täysin yksiselitteistä. Toisaalta se on pakollista heteroseksuaalisuutta, joka asettaa naiset synnytyskoneiksi ja miehet siitosoreiksi, jotta saataisiin uusia, valkoihoisia kansalaisia. Se on tiukkoja sukupuolirooleja. Sen mukaan on olemassa vain miehiä ja naisia.

Toisaalta katsoessani Mäntän Kuvataideviikoilla esillä olevia Jaanus Samman ja Alo Paistikin homoeroottissävytteisiä valokuvia miehistä metsästämässä tai ulkoaskareissa ajattelen väistämättä, miten vahva nationalismin ja homoseksuaalisuuden suhde on. Ensinnäkin molemmissa korostuu miesten keskinäinen solidaarisuus ja fyysisen vahvuuden ihannointi. Sinällään ei yllätä, että kuvat Vladimir Putinista kalastusreissulta voisivat yhtä hyvin löytyä homoklubin atmosfäärikuvituksesta.

Homonationalismissa tietyt homoseksuaalit koetaan arvokkaiksi – valtion suojelun arvoisiksi. Näin sekoitetaan keskenään valtio ja seksuaalisuus. Tämä paketoidaan “länsimaisiksi arvoiksi”, joiden perusteella on oikeutettua harjoittaa rasismia tai jopa perustella hyökkäystä toiseen maahan. Valtiorajan sisällä tapahtuvaan väkivaltaan ja syrjintään kuitenkin jaksetaan harvemmin ottaa kantaa, ja onkin kysyttävä, kuinka oikeasti islamofobiaansa seksuaalivähemmistöjen asemalla perustelevat oikeistopoliitikot ovat homojen puolella.

Pohjimmiltaan ei olekaan kyse homoseksuaalisuudesta vaan yhteiskunnassa vallitsevista normeista. Esimerkiksi kapitalistisen ja konservatiivisen yhteiskuntarakenteen näkökulmasta ei ole yllättävää, että tasa-arvoinen avioliittolaki menee läpi samaan aikaan kun lisääntymisen perusoikeuksiamme kuten aborttioikeutta uhataan. Queer on osaltaan yritys irroittaa seksuaalisuus valtiollisista ja kaupallisista intresseistä, jotka muodostavat vallitsevan normin yhteiskunnassa. Normatiivisuudesta luopuminen onkin oleellista, jos haluamme ajaa tasapuolisesti kaikkien oikeuksia emmekä asettaa seksuaalisuuttamme välineellistettäväksi.

Lähteet:

Isola, Anna-Mari. Kapitalismissa rotuhygienian siemen, 2014, teoksessa:
http://blogs.helsinki.fi/aisola/2014/10/01/kapitalismissa-rotuhygienian-siemen/
Puar, Jasbir. Rethinking Homonationalism, 2013, teoksessa:
http://www.jasbirpuar.com/assets/Puar_Rethinking-Homonationalism.pdf


Marianne Niemelä on kuraattori ja Third Space -kollektiivin jäsen. 
  • Facebook
  • Google+
  • Twitter
  • Linkedin