AJANKOHTAISIA UUTISIA


Klikkaa otsikkoa, niin saat uutisen näkyviin.


Harjoittelupaikkoja Mäntässä!

02.01.2018

Etsimme sinua: taidehistorian, taidekasvatuksen, estetiikan, museologian ym. humanististen aineiden opiskelija, kuvataiteilijaksi, tuottajaksi tai kuraattoriksi opiskeleva, messurakentamisen, restauroinnin tai vastaavien kädentaitojen opiskelija, datanomiopiskelija, esitystekniikan (ääni, kuva, editointi, installaatiot) opiskelija, matkailualan opiskelija, tradenomiopintojasi suorittava tai tiedotusalan opiskelija!

Olet kiinnostunut nykytaiteesta ja haluat saada hyvää, arvostettua työkokemusta alalta. Haluat kurkistaa kulissien taakse ja kokea, miten suuri nykytaiteen näyttely syntyy. Olet ennakkoluuloton ja innostunut taiteen sisällöistä ja taiteilijoiden kanssa toimimisesta, mutta olet myös valmis tarttumaan erilaisiin töihin, jotka edeltävät valmista teosta ja näyttelyä. Tarvitsemme työpanostasi näyttelytilojen valmisteluun, erilaisiin järjestelytehtäviin ja taiteilijan assistenttina toimimiseen. Kun näyttely on avattu, saat monipuolista kokemusta asiakaspalvelusta, matkailuneuvonnasta, kassan käsittelystä, näyttelyn valvomisesta ja keskusteluoppaana toimimisesta.  

Aikaisempi kokemus vastaavista tehtävistä ei ole välttämätön, mutta kieltämättä jonkinlainen tuntuma alaan on eduksi harjoittelijoita valittaessa! Mäntän kuvataideviikot on hyvä tilaisuus päästä verkottumaan suomalaiseen taidemaailmaan ainutlaatuiselta näköalapaikalta. Taidekaupungissamme riittää kesällä tekemistä moneen makuun.


Erityisen mieluisia ovat opiskelijat, joiden laitosten kanssa voimme toteuttaa mallia, jossa kustannamme yhden kuukauden palkan yhtä (tai useampaa) harjoittelukuukautta vastaan. Ota siis selvää oman laitoksesi kiintiöistä ja hae sieltä avustusta. Opiskelijaharjoittelijan tehtäviä voimme räätälöidä opintosuunnan mukaisesti siten, että tehtäviin kuuluvat käytännön työtehtävien lisäksi esim. erilaiset tuotantoon liittyvät järjestelyt, teosesittelyjen kirjoittaminen paikallislehteen, lapsille ja eri-ikäisille kouluryhmille suunnatun aineiston suunnittelu ja näyttelyn opastukset, käännöstehtävät ja katalogin toimittamisessa avustaminen, kotisivujen ja sosiaalisen median päivittäminen. Tarjoamme muualta tulevalle harjoittelijalle ilmaisen asumisen ja kelpo ruokahuollon!

Vuoden 2018 kuraattorin Veikko Halmetojan kokoama näyttely avautuu 17.6. ja on esillä elokuun loppuun saakka. Näyttelyn pystytys alkaa pääosin 2.5. ja kestää avajaisiin 16.6. saakka. Työtä on tarjolla toukokuun alusta elokuun loppuun saakka, mutta ainakin jonkin aikaa olisi hyvä olla läsnä myös pystytysvaiheessa. Suosimme harjoittelijoita, jotka voivat sitoutua työskentelemään vähintään kaksi kuukautta. 

Kirjoita enintään 2000 merkin esittely itsestäsi, opinnoistasi, suhteestasi nykytaiteeseen ja kerro, miksi juuri sinut tulisi valita. Lähetä se täydellisten yhteystietojen ja cv:n kera osoitteeseen kuvataideviikot@gmail.com, otsikolla Harjoittelija 2018. Lähetä hakemuksesi sähköisenä 16.2.2017 klo 24 mennessä. Mainitse hakemuksessa selkeästi, milloin pääset aloittamaan harjoittelun ja kuinka pitkän harjoittelujakson pystyt olemaan Mäntässä.


Lämpimästi tervetuloa kesätöihin Mänttä-Vilppulaan!

Viime vuoden harjoittelijat kertovat kesästään Taidekaupungissa:

Työharjoittelupaikkana Mäntän kuvataideviikot oli todella hyvä ja toimiva. Kesä Mäntässä meni vauhdilla uutta oppien! Sain paljon konkreettista hyötyä kuvataiteelliselle uralleni näyttelyn rakentamisen eri vaiheista, ripustuksesta, työkalujen käytöstä, pakkaamisesta. On myös ainutlaatuinen tilaisuus tutustua alan merkittäviin tekijöihin henkilökohtaisesti, siten pääsi kuulemaan syvemmin töiden taustoista. Yleisötyö antoi myös paljon lisäarvoa tälle harjoittelulle.

Tuija Ihanta
Kuvataidekasvatuksen opiskelija, Aalto-yliopisto


Tähtäsin harjoittelullani siihen, että pääsisin tekemään niin näyttelyn rakentamista kuin myös avajaisten jälkeen näyttelyn yleisötyötä, missä pääsi halutessaan opastamaan. Rakentamisvaiheen parasta antia oli tutustua kesän taiteilijoihin ja nähdä heidän työskentelyään läheltä. Illat vietimme muiden harjoittelijoiden kanssa mm. kapuamalla läheiselle Vuorenmajalle, saunoimme työporukalla teoksessa sekä nautimme kesästä!

Suvi Pajunen
Maisterivaiheen opiskelija Jyväskylän yliopistossa, pääaine museologia


Harjoittelu Kuvataideviikoilla oli todella monipuolinen kokemus. Itse olin harjoittelussa jo ennen näyttelyn avaamista näyttelynrakentamisessa, mikä oli mielenkiintoista ja ehkä jopa palkitsevinta työtä, sillä työn jäljet näkyvät konkreettisesti, ja tällaisesta työstä en etukäteen tiennyt paljoa. Lisäksi sain myöhemmälle työnhaulle aina arvokasta asiakaspalvelukokemusta. Työilmapiiri oli mahtava ja kommuuniasuminen muiden harjoittelijoiden kanssa toi kesään aivan huippulisän.

Elmo Holopainen
Taidehistorian opiskelija, Helsingin yliopisto


Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina on nyt valmis

02.01.2018

Pirkanmaan festivaalien koko vuoden käynnissä ollut Sananvapauden tarina -hanke on nyt valmis. Pirfest-verkoston 27 jäsenfestivaalia toteuttivat vuoden aikana kukin oman näköisensä sananvapauden tarinan. Tarinoita nähtiin ja kuultiin kaikissa taidemuodoissa jääveistoksista tanssi-improvisaatioon ja kuoroteoksista katumaalauksiin. Tapahtumat ajoittuivat koko Suomen itsenäisyyden juhlavuodelle helmikuusta joulukuuhun.

Mäntän kuvataideviikot oli mukana hankkeessa taiteilija Viva Granlundin teoksilla, joissa yhdistyvät katutaide ja yhteisöllisyys: https://www.youtube.com/watch?v=TkRTu7kE4yU

Nuorten tamperelaistoimittajien perustama paikallismedia Reunamedia koosti kaikista tarinoista myös yhteisen videon, joka on nyt julkaistu projektin päätökseksi. Videolta näet kootusti sen, mistä Sananvapauden tarinassa oli oikein kyse: https://youtu.be/Z1ul10OmWgU

Yksittäiset videot löytyvät Pirfestin Youtube-tililtä https://www.youtube.com/channel/UCsiGS66z4wEAMhGUHFxvDvg

Sananvapauden tarina rahoitettiin Valtioneuvoston kanslian tuella ja festivaalien omalla rahoituksella ja se oli osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa.

Pirkanmaan festivaalit kiittävät mukana olleita ainutlaatuisia festivaaleja kävijöineen, taiteilijoineen ja taustavoimineen sekä Reunamediaa upeiden videoiden toteutuksesta!

Sananvapauden tarina -hankkeessa mukana olleet festivaalit:

Valoa festival

Tampereen elokuvajuhlat

Tanssivirtaa Tampereella

Tampere Guitar Festival

Tampereen Sävel

Mäntän Kuvataideviikot

Valtteri Festival

Tampereen Flamencoviikko

Vanhan kirjallisuuden päivät

Sääksmäki Soi!

Oriveden Suvi - Taidekeskus Leporanta

Tammerkosken sillalla

Fest Afrika

Sata Häme Soi

Tammerfest

Sastamala Gregoriana

Työväen Musiikkitapahtuma
Pentinkulman päivät

Tapsan Tahdit

Tampereen Teatterikesä

Chilifest Finland

Blockfest

Maailmantango

Pispalan SottiisinTanssimania

Tampere Jazz Happening

Urjala Soikoon!

Annikin RunofestivaaliVeikko Halmetoja Mäntän kuraattoriksi

Kuvataideviikkojen tuore kuraattori Veikko Halmetoja. (Kuva: Elissa Määttänen.)


Mäntän kuvataideviikkojen kesän 2018 kuraattori eli taiteellinen johtaja on galleristi, kriitikko ja kuraattori Veikko Halmetoja (s. 1977).

Veikko Halmetoja on kuvataiteen laaja-alainen asiantuntija, eikä vähiten siksi, että on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Mäntässä. Ensimmäisen kerran hän oli mukana järjestämässä Mäntän kuvataideviikkoja 18-vuotiaana harjoittelijana vuonna 1995, jolloin näyttelypaikkana oli muun muassa kokonainen kerrostalo Mäntän keskustassa. Viime keväänä, 39-vuotiaana Halmetoja pääsi itse kuratoimaan näyttelyn purettavaan kerrostaloon Mäntyharjulla.

– Olen ollut aina enemmän tekijä kuin tutkija. Tämä saattaa olla Mäntän peruja. Olen oppinut, että taidetyöläisen on lopulta aina iskettävä kätensä saveen, Halmetoja pohtii.
Hän näkee, ettei näyttelyitä tehdä tutkijankammiossa vaan elämällä taiteilijoiden ja teosten kanssa ja kokemalla teokset näyttelytilassa.


Voimaannuttavaa, elämyksellistä taidetta

– Etsin taiteesta enemmän ihon alle kaivautuvia elämyksiä kuin älyllistä haastetta.

Halmetoja lupaa, että XXIII Mäntän kuvataideviikoista on tulossa maanläheinen, konkreettinen näyttely, jossa on mukana paljon taiteilijoita ja teoksia.
– Haluan, että näyttely toimii kokoavana ja voimaannuttavana kokemuksena.

Kuvataideviikkojen ja Veikko Halmetojan polut ovat kulkeneet rinnakkain pitkään ja ristenneet useaan otteeseen. Vuosina 2007–2010 hän toimi Kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana.

Kesällä 2018 ensimmäisestä tapahtumasta tulee kuluneeksi 25 vuotta. Halmetoja ottaa haasteen vastaan innolla.
– Koen että nyt haluttiin nähdä, millaisen näyttelyn tekee kuraattori, joka tuntee Kuvataideviikkojen Pekilo-näyttelytilan läpikotaisin.

Veikko Halmetojan vuosi 2017 on ollut näyttelyiden suhteen varsin tiivis. Mukaan mahtuu sekä pieniä yksityisnäyttelyitä että laajoja monen taiteilijan kokonaisuuksia.
– Mäntyharjun kerrostalon lisäksi paljon työtä ovat vaatineet Virka-galleriassa esillä oleva, Suomen ja Viron identiteettejä käsittelevä näyttely Silta. Toinen laaja näyttely on Kokkolassa esillä ollut, Joensuuhun jatkanut ITEpäisyys. Siinä nykytaide, outsider-taide ja nykykansantaide esittäytyvät sulassa sovussa.

Tulevaksi vuodeksi Veikko Halmetoja on putsannut kalenteriaan. Hän on kieltäytynyt muiden ryhmänäyttelyjen järjestämisestä ja lupaa keskittyä vain Kuvataideviikkoihin.

– Olen nähnyt kaikki Mäntän näyttelyt ensimmäisestä, vuoden 1993 kokonaisuudesta alkaen. Suurimman osan todella monta kertaa. Teen näyttelyn, johon kiedon mukaan kaikki ne ajatukset, jotka ovat heränneet vuosien saatossa Kuvataideviikkojen näyttelyitä katsoessani.

Veikko Halmetoja on aiemmin kuratoinut muun muassa näyttelyt Lumipalloefekti 3 (Kemin taidemuseo & Aineen taidemuseo, 2016), Synti (Serlachius-museo Gösta, Mänttä, 2014) sekä Pirkanmaan 5. triennaali (Tampere, 2012). Hän on toiminut kuvataidekriitikkona Aamulehdessä 2002–2007 ja Helsingin Sanomissa 2010–2014. Kysytty luennoitsija on myös päätoimittanut taiteeseen keskittynyttä ½-lehteä, kirjoittanut laajasti kuvataiteesta moniin eri julkaisuihin sekä toiminut Kajaanin Runoviikon tiedottajana vuodesta 2010. Veikko Halmetoja on Helsingissä sijaitsevan ARTag Galleryn taiteellinen johtaja.

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on järjestänyt Mäntän kuvataideviikkoja vuodesta 1993 lähtien, aluksi joka toinen vuosi ja vuodesta 1999 lähtien joka vuosi. Tapahtuma sai juuri Suomi-palkinnon pitkäjänteisestä työstään nykytaiteen saralla. Vuodesta 2002 tapahtuman pääpaikkana on toiminut Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän korkeimman tehtaanpiipun juurella.


Taiteilijalista julkistetaan tammikuun 2018 lopulla.


Suomi-palkinto Mäntän kuvataideviikoille

Kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen (vas.) ja Mäntän kuvataiteen ystävien puheenjohtaja Kristiina Nordlund-Pekkala vastaanottivat Suomi-palkinnon Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turun Logomolla myöhään keskiviikkoiltana 18.10.2017.

18.10.2017

Mäntän kuvataideviikot on saanut itsenäisyyden juhlavuoden Suomi-palkinnon.

Tapahtuman edustajat vastaanottivat palkinnon yhdessä seitsemän muun palkinnonsaajan kanssa Turussa keskiviikkoiltana. Palkinnon pokkasivat Kuvataideviikkoja järjestävän yhdistyksen, Mäntän kuvataiteen ystävien puheenjohtaja Kristiina Nordlund-Pekkala ja toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen.

Suomi-palkinto on kulttuuriministerin jakama, reilun 21 000 euron arvoinen palkinto. Se myönnetään vuosittain tunnustukseksi merkittävästä taiteellisesta urasta, läpimurrosta tai muusta kulttuurialan saavutuksesta. Palkinnon luovutti Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.

Muita palkinnonsaajia ovat laulaja-lauluntekijä Alma-Sofia Miettinen, kirjailija-ohjaaja Neil Hardwick, kirjailija-näyttelijä Anna-Leena Härkönen, elokuvaohjaaja Dome Karukoski, sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuro, kapellimestari Hannu Lintu ja Pori Dance Company. Lisäksi Ylen Pikku Kakkonen sai kunniakirjan.

Upea tunne

Mäntän kuvataiteen ystävien perustamaa tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1993 ja se on yksi maan merkittävimmistä nykytaiteen kesänäyttelyistä. Tapahtuman ja yhdistyksen edustajat ovat ylpeitä ja iloisia saamastaan huomionosoituksesta ja palkinnosta.

– Upea tunne, iloitsee puheenjohtaja Kristiina Nordlund-Pekkala.

– Kahdenkymmenenviiden vuoden työ ja satojen ihmisten omistautuminen on nyt huomioitu. Erityiseksi palkinnon tietysti tekee myös Suomi 100 -juhlavuosi, hän muistuttaa.

– Haluan kiittää yhdistyksemme jäseniä, entisiä ja nykyisiä Kuvataideviikkojen työntekijöitä, kuraattoreita, toiminnanjohtajia ja vakituisia työntekijöitämme. Ilman tukijoita, yhteistyökumppaneita ja talkoolaisia näyttelyt eivät rakentuisi. Erityisesti haluan kiittää kaikkia taiteilijoita, joiden kovalla työllä on tehty näyttelyidemme sisältö, Kuvataideviikkojen ydin.

Mäntän kuvataideviikkojen tiedottajana ja aktiivisena jäsenenä pitkään toiminut Heikki Vesterinen muistuttaa, että tapahtuma on koko olemassaolonsa ajan pitänyt kiinni korkeista laatukriteereistä ja onnistunut myös rakentamaan nykytaiteen ympärille otollista, keskustelevaa ilmapiiriä.

– Yhdistyksessä on nähty kulttuurin ja taiteen merkitys yhteiskunnalle sekä henkisessä että taloudellisessa mielessä, hän toteaa. Hän muistaa, että Kuvataideviikkojen näyttelyä on aina odotettu koko valtakunnan tasolla.

– Monipuolinen nykytaiteen tarjonta on kasvattanut taiteen ja yleisön välistä hedelmällistä vuorovaikutusta ja luonut paljon myönteistä energiaa, hän huomioi.

Toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kiittelee tapahtuman perustajia, jotka jo vuonna 1993 asettivat tehtäväkseen Mäntän nostamisen kansalliseen ja kansainväliseen tietoisuuteen nimenomaan kuvataidekaupunkina.

– Tänä päivänä, Serlachius-museoiden tultua mukaan entistä selvemmin nykytaiteen puolelle koko Mänttä-Vilppulassa tajutaan, että pieni kaupunki voi erottautua ja luoda houkuttelevaa imagoa niinkin erikoisen asian kuin nykytaiteen avulla, Nyrhinen hymyilee.

– Koululaiset saavat taatusti valtakunnan parasta nykytaiteen taidekasvatusta näyttelyjemme opastuksissa, ja Mäntässä on muutenkin satsattu siihen, että alasta kiinnostuneet koululaiset pääsevät tekemisiin oikeiden ammattitaiteilijoiden kanssa erilaisissa työpajoissa.

Hän iloitsee siitä, että Pekilon kävijämäärä on melko pysyvästi asettunut reilusti yli 10 000:n rajapyykin. Ennätys, 17 000 kävijää tehtiin vuonna 2016 Anssi Kasitonnin kuratoimana vuotena. – Kasvavat kävijämäärät osoittavat, että Mänttä on helposti lähestyttävä ja monenlaisille yleisöille avautuva tapahtuma.

– Erityistä on ollut myös muutaman vuoden pyörinyt residenssitoiminta yhdessä Serlachius-museoiden kanssa. Me tarjoamme taiteilijoille hienot työskentelypuitteet, ja taidekaupungin ilosanoma välittyy ovelasti eri puolille maailmaa, Australiaa ja Japania myöten, Nyrhinen uskoo. – He sanovatkin Pekiloa Suomen Tate Moderniksi. Ja me Tate Modernia tietenkin Lontoon Pekiloksi.


Veikkauksen tuotoista myönnettävän Suomi-palkinto on 21 625 euroa.

Palkintoperusteissa todetaan Kuvataideviikkojen olevan maamme tärkeimpiä nykytaiteen tapahtumia, joka esittelee vaihtuvia kuraattoreita ja ajankohtaista nykytaidetta. Kuvataideviikkojen tehtävä on ”antaa nykytaiteelle mahdollisuus ja tila tulla ihmisten nähtäväksi”. Yhdessä Mäntän Serlachius-museoiden kanssa Kuvataideviikot tarjoaa yleisölle mahdollisuuden altistua nykytaiteelle, ne toivat viime vuonna alueelle yli 100 000 kävijää ja miljoonia euroja. Tapahtuman merkitys Mäntän vetovoimaisuuden lisäämisessä on esimerkillinen. Suomalaisen kesänäyttelyiden perinteen jatkaminen on Mäntän kuvataideviikkojen tärkeä saavutus.


Pekilolla tapahtuu: Harrastusmessut la 11.11.2017

13.10.2017, päivitetty 17.10.2017 ja 9.11.2017

Marraskuun toisena viikonloppuna Pekilo herää hetkiseksi syyslevoltaan, kun paikalliset yhdistykset valtaavat tilan. Mänttä-Vilppulan harrastusmessut järjestetään lauantaina 11.11.2017 kello 12-17.

Tiedoksi erityisesti lapsiperheille ja lapsenmielisille: Pekilon ovet aukeavat jo kello 11, jolloin pääsee testaamaan keppihevosrataa ja pomppulinnaa.

Lapsiystävälliseen tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tarkemmat lisätiedot, muun muassa mukana olevat yhdistykset, löydät Facebookista.
Yasushi Koyama lahjoittaa Pingviini-veistoksen Taidekaupungille

Yasushi Koyama: Pingviini-äiti ja poikanen, 2017. Kuva: Timo Nieminen

04.09.2017

Niin lasten kuin aikuistenkin yhdeksi Kesä-näyttelyn suosikiksi muodostuivat Yasushi Koyaman söpöt eläinveistokset. Nyt näyttelyn päätyttyä yksi taiteilijan puuveistoksista löytää uuden kodin. Toukokuun aikana Pekilon ulkovarastossa veistetty Pingviini-äiti ja poikanen saa jäädä synnyinkaupunkiinsa. Yasushi Koyama lahjoittaa teoksensa Mänttä-Vilppulan neuvolan tiloihin Vilppulaan, jossa se saa tuottaa iloa jatkossakin. Lahjoitus on osa Koyaman Taidetta lapsille -projektia, jonka puitteissa taiteilija on vuosittain sijoittanut teoksia julkisiin tiloihin.
- Projektini ei ole suunnattu pelkästään lapsille. Toivon, että myös aikuiset pääsevät nauttimaan teoksistani ja näkemään, miten tärkeää taide on lapsille, taiteilija Yasushi Koyama kertoo.

Ensimmäinen lahjoituskohde oli Lastenlinnan sairaala Helsingissä vuonna 2012. Taiteilija on lahjoittanut muun muassa vuonna 2016 Espoon Sellon kirjastoon veistoksen Panda-isä ja lapsi sekä vuonna 2015 Helsingin Rudolph Steiner -koululle nyt Kuvataideviikoillakin nähdyn veistoksen Panda-emo ja lapsi.

Mäntän Kesä keräsi yleisöä ja kiitosta

04.09.2017

Pirjetta Branderin kuratoima Mäntän kuvataideviikkojen Kesä-näyttely tavoitti kaikkineen yhteensä 14 500 kävijää. Lukumäärä sisältää näyttelyn pääpaikan Pekilon lisäksi Mänttä-Vilppulan kaupunkiympäristössä nähtävillä olleiden teosten kävijät. Näyttely päättyi elokuun lopussa.

– Tämä oli kelpo vuosi. Viileät sadepäivät saivat monet lähtemään taidetta katselemaan koko perheen voimin. Asiakaskunnassa ei tapahtunut suuria muutoksia. Vaikka kuraattorit ja sisällöt vaihtuvat, yleisö löytää paikalle kerta kerran jälkeen, toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen iloitsee.

Pirjetta Branderin luoma valoisa kokonaisuus keräsi yleisöltään runsaan määrän kiitoksia. Monen teoksen kohdalla suurta mielenkiintoa herättivät niiden taitoa ja pitkäjänteisyyttä vaativat tekniikat. Kävijöitä ihastuttivat muun muassa Pauliina Turakka Purhosen herkkä ja hulvaton tekstiiliveistosinstallaatio Kevät, Barbara Tieahon puumateriaaleja monin tavoin hyödyntävät taianomaiset veistokset, Jenni Tieahon teräsverkosta ja tuohesta tarkkaan muotoillut myyttiset hevoset, Jussi Valtakarin ja Antti Ylösen yksityiskohtia ja draamaa säästelemätön puuveistoinstallaatio Saaristo sekä Eija Keskisen installaatio Mansikkapaikka 2, jonka pääelementteinä olivat värikkäät puuväripiirrokset ja räsymatot. Kiinnostusta herättivät myös esimerkiksi Marja Pirilän jättimäiset camera obscura -vedokset, Charles Sandisonin tietokoneohjelmoitu installaatio Hyvän ja pahan tiedon puu ja Petra Innasen riemastuttava Monster Disco.

Mänttä-Vilppulan kaupunkitilassa uteliasta väkeä keräsivät erityisesti Viva Granlundin yhdessä taidekaupunkilaisten kanssa autiotalon ulkoseiniin maalattu 100 +++ puuta -muraali ja Jan-Erik Anderssonin & Shawn Deckerin Linnunpesä-Äänisauna.

Mäntän kuvataideviikot julkistaa lokakuun lopulla kuraattorin vuodelle 2018.

Kesän viimeinen viikonloppu!

Kati Åberg: Lokikirja, 2017, still videoteoksesta.

24.8.2017

Kuvataideviikkojen Kesä seilaa kohti viimeistä viikonloppuaan! Näyttely on avoinna vielä to 31.8. saakka, joka päivä kello 10-18.

Viikonloppuna nautitaan näyttelyn viimeisistä oheisohjelmista. Lauantaina 26.8. kello 15 on mahdollista tutustua Lokikirja-videoinstallaation taustoihin. Kati Åberg kertoo taiteilijatapaamisessa teoksestaan, joka kuvaa elämää perinnepurjelaivojen parissa.

Sunnuntaina 27.8. kello 15 koittaa tämän vuoden viimeinen kuraattorikierros. Pirjetta Brander johdattaa näyttelykävijät Kesän maailmaan vielä kerran.

Tilaisuudet järjestetään Pekilolla yhteistyössä Autere-opiston kanssa ja niihin voi osallistua pääsylipun lunastamalla.

Kuvataideviikkojen elokuvafestivaali vie kesätunnelmiin

Kesäelokuvafestivaaleilla nähdään muun muassa Perttu Lepän riemukas Pitkä kuuma kesä (kuva: Talent House / MRP Matila Röhr Productions).

01.08.2017


Elokuun iltojen pimetessä Mäntän kuvataideviikot käynnistää valoisan, yhden päivän mittaisen kesäelokuvafestivaalin. Ilmainen tapahtuma järjestetään lauantaina 12.8. klo 13–18 Mäntän Bio Säteessä (Koskelankatu 2).

Alkukuvina nähdään lyhytelokuvat Juha Mäki-Jussilalta ja PV Lehtiseltä. Juha Mäki-Jussilan lyhytanimaatio Äkkiä viime kesänä (2013) perustuu Tennessee Williamsin samannimiseen näytelmään. Risto Jarva -palkitun PV Lehtisen Hietsu (2014) kertoo lokin ja ihmisen kesäisestä taistelusta paikasta auringossa.

Näytännön kaksi kokopitkää edustavat kummatkin oman vuosikymmenensä klassikoiksi muodostuneita elokuvia. Ingmar Bergmanin Kesäyön hymyilyä (1955) sijoittuu 1800-luvun loppuun. Tragikoominen elokuva kuvaa erään eriparisen avioparin kiemuralle menevää perhe-elämää. Perttu Lepän riemukkaassa kaverikomediassa Pitkä kuuma kesä (1999) ollaan vuodessa 1980. Kalle Päätalo -niminen pumppu päättää Joensuusta käsin lähteä valloittamaan pääkaupunkia ja Suomi-rockin mekkaa, Tavastia-klubia.

Festivaalin ohjelmiston on valinnut kuraattori Pirjetta Brander.

Kuvataideviikkojen
Kesäelokuvafestivaali la 12.8. klo 13–18
Bio Säde, Koskelankatu 2, 35800 Mänttä

Klo 13-15.30:

Juha Mäki-Jussila: Äkkiä viime kesänä, 2013, kokeellinen animaatio, AV-Arkki (kesto 4'17 min)
PV Lehtinen: Hietsu, 2014, lyhytelokuva, Cine Paradiso (kesto 6'30 min)
Ingmar Bergman: Kesäyön hymyilyä, 1955, komedia, SF-Films (kesto 108 min)

(tauko)

Klo 16-18:
Perttu Leppä: Pitkä kuuma kesä, 1999, komedia, Talent House/MRP Matila Röhr Productions oy (kesto 100 min)


Tilaisuus on ilmainen.

Mom-viikonlopun oheisohjelma Pekilolla

Risto Suomi: Summertime, 2017, akryyli kankaalle (kuva: Matti Huuhka).

24.07.2017

Mää oon Mänttästä - Koko kylän kaupunkifestivaalia vietetään Taidekaupungissa jälleen 28.-30.7.2017. Tämän vuoden teema Kotioppäin kuvastaa rakkautta kanssaihmisiin ja kotiseutuun sekä sen vahvaan, moninaiseen kulttuuriin.

Tapahtumaviikonlopun tiimoilla Kuvataideviikoilla vietetään lauantaina 29.7. kesäpelipäivää. Pekilolla voi muun muassa heittää tikkaa, mölkkyä ja petankkia sekä pelata krokettia näyttelyn aukiolon ajan kello 10-18.

Kesäpelipäivän lisäksi päivän ohjelmassa on kuraattorikierros. Pirjetta Brander johdattaa kokoamansa Kesä-näyttelyn maailmaan kello 15.00 alkaen.

Kuvataideviikkojen oheisohjelma järjestetään yhteistyössä Autere-opiston kanssa. Osallistumaan pääsee lunastamalla pääsylipun.

Tarkista, mitä muuta kaupungissamme on tarjolla Mää oon Mänttästä -viikonloppuna: www.mom.fi/


Viikolla 29 taidesaunalla vietetään tarjoustorstaita

Jan-Erik Andersson & Shawn Decker (CHI): Linnunpesä-Äänisauna, 2017 (kuva: Timo Nieminen).

18.07.2017

Tämän viikon torstaina 20.7. Jan-Erik Anderssonin ja Shawn Deckerin Linnunpesä-Äänisaunan lempeisiin löylyihin pääsee 2 saunojaa yhden hinnalla.

Taidesauna sijaitsee Myllyrannassa ja sen kiuas on kuumana joka päivä klo 14–18. Normaalisti saunapoletin hinta on 10 €/hlö. Poletti lunastetaan Pekilon asiakaspalvelusta.

Ota mukaan oma pyyhe ja simmarit ja tule nauttimaan erilaisesta saunakokemuksesta!

Kesä kiteytyy Mäntän kuvataideviikoilla

Risto Suomi: Summertime, 2017, akryyli kankaalle (kuva: Matti Huuhka.

07.06.2017

XXII Mäntän kuvataideviikot avaa ovet Kesään tulevana sunnuntaina 11.6.2017. Näyttely levittäytyy Kuvataideviikkojen pääpaikalta Pekilolta Mäntän keskustan halki aina Vilppulaan saakka 37 taiteilijan ja kahden taiteilijaryhmän voimin. Pirjetta Branderin kuratoima kokonaisuus muuntaa Taidekaupungin kesätoiminnan rinnakkaistodellisuudeksi ja kiteyttää ihanan, kamalan vuodenajan.

Mänttä-Vilppulassa ovat tarjolla suven kaikki säätilat ja mielenmaisemat samanaikaisesti. Pekilolla vaanii ensin takatalvi, kun vastassa on Kalle Turakka Purhosen installaatio Talvipuutarha. Teos koostuu televisioruuduista ja niihin kaiverretuista kasviaiheista. Hallaisan hetken jälkeen Eija Keskisen suuret puuväripiirrokset sekä räsymatot saavat veren kiertämään teoksessa Mansikkapaikka 2 (Kaikki tiet vievät vihreään). Marja Pirilän camera obscuraa hyödyntävistä seinänkokoisista valokuvateoksista löytyy sekä kesäpäivän autereista että hikisen hautovaa tunnelmaa.


Purjehdusta ja piehtarointia

Luonto on näyttelyssä voimakkaasti läsnä, ja yhtenä toistuvana elementtinä on vesi monissa muodoissaan. Kati Åbergin kolmikanavaisessa videoteoksessa Lokikirja seurataan kiehtovaa elämää perinnepurjelaivojen parissa. Heidi Romon Muisto-videoteoksen esityspaikka on merikontti. Lapsuuden kesien soutumatkat ovat teoksessa vahvasti läsnä. Emilia Niskasaaren lipuva meduusajoukko tervehtii mutkattomasti Jussi Valtakarin ja Antti Ylösen yhteistyönä syntynyttä Saaristo-veistosinstallaatiota. Harri Larjoston fiktiivinen lyhytelokuva Perillinen näyttää ihmisen toiminnan nurjan puolen; kesämökkikunnan ympäristön saastumisen ja muuttumisen kaivostoiminnan johdosta.

Pekilon jokaisessa kerroksessa näyttelykansaa valvoo Yasushi Koyaman söpöt eläinveistokset. Jenni Tieaho on puolestaan tuonut Kuvataideviikoille piehtaroivia ja liehakoivia hevosia, joiden materiaaleina ovat koivuntuohi, kasvikuitu ja teräs.


Hiekkakuopalta saunaan ja uimaan

Taiteilija Mika Helinillä on ollut kevään ajan saappaat ja kädet mudassa Pekilon ja Mäntän Myllyrannan välisellä joutomaalla. Arkeologista kaivausta muistuttava installaatio Excavation kirjaimellisesti kätkee ja paljastaa.

Kesän aikana on erikoisempi mahdollisuus saunoa ja pulahtaa järveen. Jan-Erik Anderssonin suunnittelemassa ja rakentamassa teoksessa kaikuvat Shawn Deckerin luomat äänet saunan lämpötilan mukaan. Linnunpesä-äänisauna sijaitsee Myllyrannassa, muutaman sadan metrin päässä Pekilolta.

Vehreiden puiden kutsu

Senja Vellosen koivuaiheiset akvarellit luovat taianomaista yöttömän yön tunnelmaa. Marko Lampisuon videoteoksessa Suomen kesä... ja muita vuodenaikoja luodaan katse kohti puiden latvoja ja käydään läpi koko vuodenkierto ja päivittäisen valon määrä.

Kasvillisuus ulottuu myös Kuvataideviikkojen ulkoteoksiin. Viva Granlundin luotsaama yhteisöllinen teos Sata +++ puuta juhlistaa satavuotiasta Suomea ja kaikkia maassamme asuvia ihmisiä. Paikallisin voimin maalattu muraali on toteutettu Mäntän keskustassa sijaitsevan aution kaksikerroksisen kivitalon kaikkiin ulkoseiniin. Pitkään tyhjillään ollut rakennus on saanut eri-ikäisten taidekaupunkilaisten käsissä uuden elämän ja mahdollisuuden. Riemunkirjava teos on osa Pirkanmaan festivaalien Sananvapauden tarina -projektia ja virallista Suomi 100 -ohjelmaa.

Joenniemen mailla, Serlachius-museo Göstan kupeessa sijaitsevan Taavetinsaaren puut on puettu Kesän kunniaksi uusiin asuihin. Metsäinstallaatiotaan Tapahtumia eräällä saarella varten taiteilija Riikka Aresalo on neulonut vaatteita puille, jotka toivoisivat olevansa koivuja.


XXII Mäntän kuvataideviikkojen antimiin kuuluu oheisohjelmaa. Kuraattorikierrosten ja taiteilijatapaamisten lisäksi Pekilolla vietetään mölkyn- ja tikanheiton täyteistä kesäpelipäivää 29.7. sekä nautitaan Kesäelokuvafestivaalin näytöksistä Bio Säteessä 12.8.

Näyttelyn avautuessa julkaistaan Kesän näyttelykatalogi, joka sisältää kuraattori Pirjetta Branderin taiteilijahaastattelut ja -muotokuvat.

Tutustu Kesän oheisohjelmaan

Kesän oheisohjelma on ilmestynyt. Kannessa komeilee Leonora Fredrikssonin maalaus Uikkarit narulla (2017,öljy mdf-levylle).

01.06.2017

XXII Mäntän kuvataideviikkojen yhteydessä saadaan nauttia erilaisista tapahtumista ja tilaisuuksista. Kesän oheisohjelman antimiin kuuluvat kuraattorikierrokset Pirjetta Branderin kanssa 11.6., 29.7. ja 27.8. sekä monet taiteilijatapaamiset. Joenniemen Taavetinsaaren puut uusiin asuihin pukeva Riikka Aresalo esittäytyy 18.6., mediataiteilija Harri Larjosto kertoo lyhytelokuvastaan 2.7. ja camera obscuran taitaja Marja Pirilä on vuorossa 5.8. Elämää perinnelaivojen parissa kuvanneella Kati Åbergilla on kunnia olla sarjan viimeinen 26.8.


Lisäksi ohjelmassa on 16.7. Leila Halkeaman performanssiopastus Kesä-näyttelyyn. Mökkipelien makuun pääsee Kesäpelipäivänä 29.7., jolloin koko kylä viettää Mää Oon Mänttästä -viikonloppua. Oheisohjelman kruunaa Kesäelokuvafestivaali 12.8. Bio Säteessä.

Ellei toisin mainita, ohjelma tapahtuu Pekilolla ja siihen voi osallistua pääsymaksun hinnalla. Tarkemmat tiedot päivitetään verkkosivuillemme kuvataideviikot.fi. Lisäksi muutoksista ilmoitetaan somekanavillamme facebook.com/kuvataideviikot ja twitter.com/Kuvataideviikot. Pidätämme oikeudet muutoksiin. Kuvataideviikkojen oheisohjelma toteutetaan yhteistyössä Autere-opiston kanssa.

Tutustu tarjontaan tarkemmin – lataa XXII Mäntän kuvataideviikkojen Kesän käsiohjelma:


100 +++ puuta valmistuu kovaa vauhtia - vielä ehdit mukaan maalaamaan!

Viva Granlund paistattelee auringon ja pohjamaalatun talon loisteessa toukokuun alussa.

21.05.2017

Viva Granlundin yhteisöllistä 100 +++ puuta -teosta maalataan kovaa vauhtia Mäntän Kauppakatu 17:ssä. Jos haluat osallistua ja tarttua pensseliin, jätä yhteystietosi osoitteeseen kuvataideviikot.tiedottaja@gmail.com tai mikäli bongaat taiteilijan talolta, nykäise häntä rohkeasti työhaalarin hihasta. Viva Granlund on paikalla koko viikon 22, ja esimerkiksi maanantaina ja tiistaina (22. ja 23.5.) hänet löytää paikan päältä klo 13 lähtien.

100 +++ puuta on osa Pirfestin Sananvapauden tarina -hanketta, joka kuuluu Suomi 100 -juhlaohjelmaan. Lisätietoa projektista: https://www.kuvataideviikot.fi/nayttely-2017/suomi100


100 +++ puuta sijaitsee Mäntän Kauppakatu 17:ssä. Pitkään tyhjillään ollut liikehuoneisto tunnetaan paikallisten keskuudessa entisenä Kettisen talona.

XXII Mäntän kuvataideviikoilla näyttäytyy ihana, karmea kesä

XXII Mäntän kuvataideviikkojen teema ja taiteilijat julkistettiin keskiviikkona 8.3.2017 Pekilolla. Paikalla oli joukko tulevan kesän taiteilijoita. Vasemmalta oikealle: Emilia Niskasaari, Kati Åberg, Airi Salosmaa, kuraattori Pirjetta Brander, Ella Tahkolahti, Mika Helin, Tyko Elo, Markku Arantila, Heidi Romo, Jussi Valtakari, Antti Ylönen, Riikka Aresalo, Senja Vellonen ja Yasushi Koyama. (Kuva: Elissa Määttänen)

08.03.2017

Mäntän kuvataideviikkojen tämän vuoden näyttely on teemaltaan Kesä. Se piirtää esiin suven koko kirjon kaikessa ihanuudessaan ja karmeudessaan. Kuraattori Pirjetta Branderin luotsaamaan vuoden 2017 Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyyn osallistuu 37 taiteilijaa ja kaksi taiteilijaryhmää. Näyttely avautuu yleisölle 11. kesäkuuta.

– Valitsin teeman, johon kaikilla on kosketuspintaa. Jokaisella on omat toiveensa ja odotuksensa kesän suhteen, ja ne palaavat aina samaan lapsuuden haavekuvaan, kuraattori Brander kertoo.

– Kesän toiminta näyttäytyy absurdina. Se on täynnä kiihkeää toimeliaisuutta mökkikiireineen ja rientoineen. On paljon asioita, jotka on suoritettava ja saatava aikaiseksi, viikonloppuja on vähän. Sitten kun huono sää pilaa haaveet, varataan kuitenkin se äkkilähtö etelään. Näyttely on tämän kaiken toiminnan rinnakkaistodellisuus, kuraattori summaa.

Kuraattori on kutsunut näyttelyyn eri-ikäisiä taiteilijoita ja taiteen reuna-alueilla työskenteleviä ihmisiä eri puolilta Suomea. Kuvataiteilijana hänestä on ollut kiinnostavaa haastatella kollegoja ja kuulla heidän ajattelutavastaan ja taiteentekemisen lähtökohdista.

– Kaikki valitsemani taiteilijat ovat todella taitavia tekijöitä ja taiteen käsityöläisiä. Olen tuntenut monet heistä pitkään ja seurannut heidän tuotantoaan opiskellessani, opettaessani tai ollessani mukana esimerkiksi järjestötyössä.

Sauna Myllyrantaan, taloon sata puuta

Tänä kesänä Kuvataideviikoilla pääsee taidesaunaan ja löylyistä suoraan uimaan Keurusselän aaltoihin, kun Myllyrantaan kohoaa turkulaisen Jan-Erik Anderssonin ja chicagolaisen Shawn Deckerin linnunpesä-äänisauna. Näyttelykävijät voivat myös seurata, millaisia löytöjä taiteilija Mika Helin tekee arkeologisella kaivannollaan. Serlachius-museo Göstan kupeessa, Joenniemen mailla sijaitseva Taavetinsaari on tänä vuonna puolestaan Riikka Aresalon valtakuntaa.

Kuvataideviikot levittäytyy Mäntän keskustasta myös Vilppulaan. Helsingin kulttuuripalkinnon 2016 vastaanottanut kuvataiteilija Viva Granlund maalaa kaksikerroksisen talon Mäntän Kauppakatu 17:ssä ja toteuttaa katumaalauksen Vilppulan torille – molemmat yhdessä kaikenikäisten vapaaehtoisten, muun muassa koululaisryhmien kanssa.

Granlundin työskentely on Mäntän kuvataideviikkojen panos Suomi 100 -juhlintaan. Teos 100 +++ puuta viittaa moninaiseen tulevaisuuteen. Kukin maalattu puu edustaa tekijäänsä ja maalaamiseen osallistuvien erilaisten ihmisten juuria ja elämää. Teos on osa Pirfest ry:n festivaalien eri puolille maakuntaa ulottuvaa sananvapauden tarinaa.


Mediataidetta, veistoksia ja maalauksia

Pekilon neljässä kerroksessa on esillä teoksia suomalaisen nykytaiteen kentän monelta laidalta. Nähtävillä on installaatioita muun muassa vuonna 2010 Ars Fennicalla palkitulta mediataiteilija Charles Sandisonilta, valokuvan, elokuvan ja performanssitaiteen välimaastossa toimivalta Heidi Romolta ja installaatio- ja performanssitaiteilija Timo Tähkäseltä.

Piirustus- ja maalaustaidetta edustavat muun muassa sarjakuvataiteilija Otso Höglund, yleensä installaatio- ja performanssitaiteeseen keskittyvä Ella Tahkolahti, Suomi-palkittu taidemaalari ja -graafikko Risto Suomi ja Senja Vellonen, jonka akvarellit kiteyttävät kesän autereisimmat tunnelmat. Kuvataideviikkojen yleisöä tervehtivät myös Yasushi Koyaman suuret, söpöt eläinhahmot sekä Airi Salosmaan salaperäiset, symboliikkaa tihkuvat veistokset.

– Suurin osa teoksista on tehty varta vasten tätä näyttelyä ja teemaa silmällä pitäen: esimerkiksi mediataiteilija Harri Larjoston fiktiivinen, luontoa käsittelevä lyhytelokuva sekä Kati Åbergin ainutlaatuisesta aiheesta, perinnepurjelaivalla tehdyistä purjehduksista kertova videoteos, Brander kertoo.

Taiteilijoiden joukosta löytyy myös pari perhettä. Viime vuonna kuvataiteen valtionpalkinnon saanut, tekstiiliveistoksiin erikoistunut Pauliina Turakka-Purhonen ja monitaiteilija Kalle Turakka-Purhonen ovat pariskunta. Veistoksillaan luonnon ja ihmisen suhdetta tutkiva Barbara Tieaho ja pajuveistoksillaan suomalaista kesäympäristöä kommentoiva Jenni Tieaho ovat äiti ja tytär.

– Toivon Kuvataideviikkojen näyttelylle laajaa, monipuolista yleisöä, joka pääsee tutustumaan tähän monitaitoiseen joukkoon taiteilijoita ja teoksia, kuraattori Pirjetta Brander summaa.

11.6.2017 aukeavan XXII Mäntän kuvataideviikkojen ohjelmistoon kuuluu myös kuraattorikierroksia, taiteilijatapaamisia ja työpajoja. Tarkempi oheisohjelma tarkentuu toukokuussa.


XXII Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat

Erika Adamsson
Jan-Erik Andersson
Markku Arantila
Riikka Aresalo
Kenneth Bamberg
Tyko Elo
Tom Engblom
Leonora Fredriksson
Viva Granlund
Bo Haglund
Ihana Havo
Mika Helin
Otso Höglund
Petra Innanen
Inka-Maaria Jurvanen
Jussi Juurinen
Eija Keskinen
Yasushi Koyama
Marko Lampisuo
Harri Larjosto
Leevi Lehtinen
Emilia Niskasaari
Olga Palomäki
Sergei Pietilä
Marja Pirilä
Heidi Romo
Airi Salosmaa
Charles Sandison
Risto Suomi
Pekka Syrjälä
Ella Tahkolahti
Barbara Tieaho
Jenni Tieaho
Kalle Turakka-Purhonen
Pauliina Turakka-Purhonen
Timo Tähkänen
Jussi Valtakari & Antti Ylönen
Senja Vellonen
Kati Åberg

Sukella jo ensi kesän tunnelmiin!

13.02.2017

XXII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Pirjetta Brander saattelee tulevan näyttelyn tunnelmiin. Flaijerin pdf-versio on ladattavissa oheisten mallikuvien alta tai media-sivuiltamme.
Viva Granlund, Mäntän kuvataideviikot, Pirfest ja Suomi 100 vuotta

02.02.2017

Viva Granlund
on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on pitkään työskennellyt julkisessa kaupunkitilassa. Hänen työskentelynsä tapahtuu taiteen ja aktivismin välimaastossa. Hän kaunistaa kaupunkitilassa epäpaikkoja, kuten käytäviä tai siltojen alusia, joita tavallisesti tuskin huomaamme tai emme tahdo katsoa. Vuoden 2016 lopulla hänelle annettiin Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto.

Granlundin teokset ovat taiteellisesti korkeatasoisia, tarkkaan suunniteltuja ja täynnä yksityiskohtia. Niiden äärellä katsoja viihtyy pitkään. Granlund ei vain toista valmista ideaa tai konseptia, vaan hallitsee monia eri tekotapoja ja tyylilajeja. Jokainen hänen toteuttamansa teos on omaperäinen ja uniikki. Näitä ovat esimerkiksi Helsingissä Kaisaniemen metroaseman opintoputki sekä Baanalla Kampin sillan alle maalattu teos. Oman taiteellisen työnsä lisäksi Granlund toimii tuntiopettajana lasten ja nuorten parissa Pohjois-Helsingin kuvataidekoulussa. Hän on toteuttanut useita osallistavia maalausprojekteja julkisiin tiloihin.

XXII Mäntän kuvataideviikoille itsenäisyyden juhlavuotena 2017 Viva Granlund toteuttaa kuraattori Pirjetta Branderin kutsumana kokonaisen kaksikerroksisen talon kaikkien pintojen maalauksen. Mäntän keskustassa sijaitsevasta talosta tulee kokonaistaideteos, jonka otsikkona on 100 +++ puuta. Lisäksi Granlund toteuttaa yhdessä paikallisten ja eri kulttuureista tulleiden ihmisten kanssa workshopin, jonka tuloksena Vilppulan torille syntyy katumaalaus.

Pirfestin Suomi 100-hankkeeseen ”Sananvapauden tarina” Granlundin työskentely Mänttä-Vilppulan katukuvassa sopii erinomaisesti. Nimenomaan katutaide on ollut Suomessa pitkään sananvapauden kiisteltyä välimaastoa: rikolliseksi leimattua töhertelyä ja suomalaisen taidemaailmankin piirissä marginaaliseksi koettua.

Parhaimmillaan kuitenkin katutaiteessa yhä enenevästi nähdään potentiaalia, jolla ilmaista yhteiskunnasta ja sen ilmiöistä asioita yllättävän tehokkaasti. Katutaide on tasa-arvoisesti kaikkien nähtävillä julkisessa tilassa ja mainosten dominoimassa katukuvassa. Lisäksi se tässä toteutustavassa luo yhteisöllisen projektin eri kulttuureista tulevien, eri-ikäisten ihmisten kesken. Taiteilijan opastuksessa ja kokeneen ohjaajan avulla teoksesta voi tulla merkittävä puheenvuoro Suomi 100-vuoden juhlalliseen agendaan.

Mäntän kuvataideviikkojen koko teema ja taiteilijalista julkistetaan maaliskuun alussa.

Taiteilijan sivut:
http://www.vivagranlund.fi
Yhteisötaideprojektit:
http://www.vivagranlund.fi/communityart/Viva Granlund Helsingissä Baanan teoksensa edessä. (Kuva: Pirjetta Brander.)


Kuraattori esittäytyy taiteilijana Pekilon joulunäyttelyssä

Pirjetta Brander: Birdie, 2016, stillkuva 2D-animaatiosta.


29.11.2016

Kuvataideviikkojen kesän 2017 kuraattori, kuvataiteilija Pirjetta Brander tervehtii mänttäläisiä ja paikkakunnalla vierailevia joulunäyttelyn muodossa otsikolla Ois joulu ainainen. Pekilolla nähdään vallattomia veistoksia sekä luontoa tarkastelevia animaatioita hiljattain Mänttään muuttaneelta Branderilta. Näyttely on avoinna 10.–16.12.2016 ja sen yhteydessä on myynnissä myös Pekilo-kasseja, taidekirjoja ja julisteita sekä taiteilijan tuotantoa. Lisäksi tarjolla on Kuvataideviikkojen ensi kesän kausikorttia alennettuun hintaan.

Pirjetta Brander (s. 1970) toimii taiteen kentällä laaja-alaisesti, niin kuvanveiston kuin mediataiteenkin parissa. Hänen tuotantonsa sisältää muun muassa maalauksia, piirroksia, videoteoksia ja installaatioita. Taiteilijan värikylläisissä ja runsaissa teoksissa limittyvät ilo, tuska, kauneus, ahdistus, riettaus, kauhu ja humoristinen lapsekkuus. Brander on kuvataiteilijana utelias ja heittäytyvä. Hänen taiteensa syntyy vahvojen kontrastien kautta.

Pirjetta Brander on osallistunut Mäntän kuvataideviikoille kahdesti taiteilijana, vuonna 2000 sekä 2011, jolloin esillä oli installaatio Jättiläinen. Vuonna 2012 Helsingin Taidehallissa nähtiin taiteilijan laaja yksityisnäyttely Pahan kukkia. Samana vuonna hänet palkittiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla. Brander on toiminut myös tamperelaisen Rajataide ry:n julkaiseman ½-lehden päätoimittajana.

Pirjetta Brander: Ois joulu ainainen
Mäntän kuvataideviikkojen joulunäyttely 10.–16.12.2016

Avoinna la–su klo 12–16 ja ma–pe klo 15–18.
Myynnissä Pekilo-kasseja, taidekirjoja ja julisteita sekä taiteilijan tuotantoa.
Ensi kesän kausikortti erikoishintaan 10 € (norm. 15 €).

Kuraattori Pirjetta Branderin Taidekaupunki

02.11.2016

XXII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Pirjetta Brander kertoo Taidekaupungin tuoreessa haastattelussa päätöksestään muuttaa Mänttään ja siitä, miltä vuoden 2017 näyttelyn valmisteleminen tuntuu.

Pirjetta Brander XXII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi

Kuvataiteilija Pirjetta Brander valitsee Kuvataideviikkojen ensi kesän taiteilijat. (Kuva: Marko Marin.)

19.10.2016


Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2017 kuraattoriksi on valittu kuvataiteilija Pirjetta Brander (s. 1970). Brander toimii taiteen kentällä laaja-alaisesti, niin kuvanveiston kuin mediataiteenkin parissa. Hänen tuotantonsa sisältää muun muassa maalauksia, piirroksia, animaatioita ja installaatioita. Viime vuosina Brander on keskittynyt kivi- ja pronssiveistoksiin, joita hän on työstänyt useissa residenssijaksoissa Intiassa. Taiteilijan värikylläisissä ja runsaissa teoksissa limittyvät ilo, tuska, kauneus, ahdistus, riettaus, kauhu ja humoristinen lapsekkuus.
– Yritän oppia ja ymmärtää, miten maailma ja ihmiset toimivat. Taiteen kautta se onnistuu parhaiten. Vaikka ihmiset ja lähtökohdat olisivat erilaisia, taiteesta löytää yhteisiä nimittäjiä; teoksia, jotka lohduttavat ja naurattavat.

Pirjetta Brander on osallistunut Kuvataideviikoille kahdesti taiteilijana, vuonna 2000 sekä 2011, jolloin esillä oli installaatio Jättiläinen. Mäntän kuvataiteen ystävien kutsu kuraattoriksi oli taiteilijalle unelmien täyttymys. Brander on aiemmin kuratoinut useampia näyttelykokonaisuuksia, kirjoittanut taiteesta ja tehnyt paljon yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa ja kokee pääsevänsä käyttämään taitojaan nyt monipuolisesti.

Pirjetta Branderin kuratoinnin pohjana on vahva luottamus hänen valitsemiensa tekijöiden ammattitaitoon, teosideoihin ja ratkaisuihin. Näyttelystä on taiteellisen johtajan mukaan tulossa vakava, mutta hysteerisen hauska.
– Kuvataiteilijana olen utelias ja heittäytyvä, jopa fanaattinen uuden kiinnostuksen kohteen edessä. Tuleva näyttely rakentuu samalla tavoin kuin omakin taiteeni: vahvojen kontrastien kautta.

Asuttuaan Helsingissä neljännesvuosisadan verran Pirjetta Brander on muuttanut vastikään Mänttään. Kipinä tapahtumaan ja paikkakuntaan syntyi jo ensi kohtaamisella Mäntän kanssa vuonna 2000.
– Kuvataideviikkojen ilmapiiri kiinnosti. Se oli niin erilainen kuin vastaavat kuvataidetapahtumat ylipäätään. Tapahtuma on vuosien saatossa ammattimaistunut, mutta ilmapiiri on silti pysynyt samana, Brander summaa.

– Mäntässä on paljon mahdollisuuksia luovaan työskentelyyn sekä mukavia ihmisiä ja ystäviä. Tämä on ylivertainen taidekaupunki Suomessa heti Helsingin jälkeen, toteaa tuore kuraattori ja kertoo tuntevansa itsensä todella tervetulleeksi.

Pirjetta Branderille myönnettiin Kaapelin taidepalkinto vuonna 2003 yhdessä Eija Keskisen kanssa. Vuonna 2012 Helsingin Taidehallissa nähtiin taiteilijan laaja yksityisnäyttely Pahan kukkia. Samana vuonna hänet palkittiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla. Brander on toiminut myös tamperelaisen Rajataide ry:n julkaiseman ½-lehden päätoimittajana. Taiteilijalle on myönnetty Valtion taidetoimikunnan kolmivuotinen apuraha vuonna 2011, ja paraikaa hän työskentelee Suomen kulttuurirahaston kolmivuotisen apurahan turvin.

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on järjestänyt Mäntän kuvataideviikkoja vuodesta 1993 lähtien. Vuodesta 2002 tapahtuman pääpaikkana on toiminut Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän korkeimman tehtaanpiipun juurella.


Taiteilijalista julkistetaan helmikuussa 2017.


Yleisöennätys Mäntän kuvataideviikoille

Kommandona-näyttelyn 17000. kävijä asteli Pekilolle keskiviikkona 31.8. kello 13.02. Jaakko Lyytinen sai toiminnanjohtaja Tiina Nyrhiseltä kukat ja onnittelut Kristen Liu-Wongin teosten ympäröimänä. (Kuva: Elissa Määttänen.)

31.08.2016


Yli 17 000 kävijää näki Anssi Kasitonnin kuratoiman Kommandona-näyttelyn XXI Mäntän kuvataideviikoilla. Entinen ennätys vuodelta 2014 oli 14 500 kävijää.


Tänään keskiviikkona ovensa sulkeva näyttely keräsi uudenlaista yleisöä ja tavoitti aikaisempaa enemmän lapsiperheitä, nuoria aikuisia ja keski-ikäisiä miehiä.

– Suurin osa kävijöistä tulee Kuvataideviikoille edelleenkin omilla autoilla tai Serlachius-bussilla, toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen kertoo. Bussiryhmien osuus ei tänä kesänä kasvanut, vaan kävijöitä riitti tasaisena virtana koko kesän. Vilkkaimmat päivät osuivat heinäkuun alkupuolelle, jolloin saman päivän aikana kävi yli 420 kävijää. Elokuussa lisää virtaa Mänttään tuovat koululaisryhmät, jotka ovat jo monena vuonna päässeet ilmaiseksi katsomaan näyttelyn lukuvuotensa alkajaisiksi.

Kesän huikean suosion syynä on Anssi Kasitonnin vetovoimaisuus sekä hänen kokoamansa näyttelyn vetonaulat.

Kiinnostusta herättivät muun muassa Kalle Mustosen maailman suurin puutarhatonttu, Kaija Papun virkattu poliisiauto, Pekka ja Teija Isorättyän kolmen teoksen kokonaisuus ulkorakennuksissa, Kalevi Helvetin alias Pertti Kurikan piirrokset, Simo Riikosen ruiskumaalauksen taidonnäyte ja Risto Puurusen 3D-varjokuvat.

Myös näyttelyn yksi yhdysvaltalaisvahvistuksista, Hollywood-tähti ja taiteilija Lucy Liu ja hänen grafiikanvedoksensa aiheuttivat kuhinaa. Lisäksi kutsuvuutta lisäsi Pekilon takapihalle rakennettu skeittiramppi ja pop-up-kauppa, joka toimi Vilunki 3000:n installaation Pub Hallukarvinen & Divari Gulliverin matkat ohessa heinä-elokuussa.

– Kynnys astua nykytaiteen maailmaan oli tänä vuonna todella matala, mutta laatu silti korkealla, Nyrhinen ynnää.

– Haluan kiittää Kuvataideviikkoja ja taiteilijoita ja kaikkia ihmisiä, jotka saapuivat Mänttään, iloitsee vaatimaton Anssi Kasitonni, joka itsensä sijaan nostaisi kesän vetonauloiksi ensiluokkaiset taiteentekijät ja koko tiimin.

Edellinen kävijäennätys oli vuodelta 2014, jolloin nähtiin toimittaja Minna Joenniemen kokoama Hetkinen-näyttely monine oheistapahtumineen. Mäntän kirkon ylle puettu Kaarina Kaikkosen teos Totuuden henki kiinnosti monia, ja samalle kesälle osui Serlachius-museo Göstan paviljongin avaus.

Mäntän kuvataideviikot julkistaa lokakuun lopulla kuraattorinsa vuodelle 2017.