AJANKOHTAISIA UUTISIA


Klikkaa otsikkoa, niin saat uutisen näkyviin.


 
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Tule kesätöihin Kuvataideviikoille!

Tule kesätöihin Kuvataideviikoille!

Mäntän kuvataideviikot on hyvä tilaisuus päästä verkottumaan suomalaiseen taidemaailmaan ainutlaatuiselta näköalapaikalta. Taidekaupungissamme riittää kesällä ohjelmaa ja tekemistä moneen makuun. Olet hakemamme henkilö, jos olet taidehistorian, estetiikan, taidekasvatuksen ym. taideaineiden opiskelija, kuvataiteilijaksi, tuottajaksi tai kuraattoriksi opiskeleva, messurakentamisen, restauroinnin tai vastaavien kädentaitojen opiskelija, datanomiopiskelija, esitystekniikan asiantuntijaksi valmistuva (ääni, kuva, editointi, installaatiot), matkailualan opiskelija, tradenomiopintojasi suorittava tai tiedotusalan opiskelija.

Olet kiinnostunut nykytaiteesta ja haluat saada arvostettua työkokemusta alalta. Haluat kokea, miten suuri nykytaiteen näyttely syntyy. Olet sosiaalinen, ennakkoluuloton ja innostunut taiteen sisällöistä ja taiteilijoiden kanssa toimimisesta ja olet myös valmis tarttumaan kaikenlaisiin töihin, jotka edeltävät valmista teosta ja näyttelyä. Tarvitsemme työpanostasi erilaisiin järjestelytehtäviin ja taiteilijan ja kuraattorin assistenttina toimimiseen. Kun näyttely on avattu, toimit asiakaspalvelussa, opastat turisteja ja näyttelyvieraitamme, valvot näyttelyä ja toimit keskusteluoppaana.

Aikaisempi kokemus vastaavista tehtävistä ei ole välttämätön, mutta jonkinlainen tuntuma alaan on eduksi harjoittelijoita valittaessa. Meillä on hyviä kokemuksia yhteistyöstä yliopistojen kanssa: kustannamme yhden kuukauden palkan yhtä (tai useampaa) harjoittelukuukautta vastaan. Ota siis selvää oman laitoksesi kiintiöistä ja mahdollisuudestasi saada tämän mallin kaltaista tukea harjoitteluusi. Voimme räätälöidä tehtäviäsi opintosuunnan mukaisesti siten, että tehtäviin kuuluvat käytännön työtehtävien lisäksi esim. erilaiset tuotantoon ja ripustukseen liittyvät tehtävät, teosesittelyjen kirjoittaminen paikallislehteen, lapsille ja eri-ikäisille kouluryhmille suunnatun aineiston suunnittelu ja näyttelyn opastukset, käännöstehtävät ja katalogin toimittamisessa avustaminen, kotisivujen ja sosiaalisen median päivittäminen.

Vuoden 2019 kuraattorin Marja Helanderin kokoama näyttely avautuu 16.6. ja on esillä elokuun loppuun saakka. Näyttelyn pystytys alkaa pääosin 2.5. ja kestää avajaisiin 15.6. saakka. Työtä on tarjolla toukokuun alusta elokuun loppuun saakka. Suosimme harjoittelijoita, jotka voivat sitoutua työskentelemään vähintään kaksi kuukautta.

Kirjoita enintään 2000 merkin esittely itsestäsi, opinnoistasi, työkokemuksestasi ja suhteestasi nykytaiteeseen ja kerro, miksi juuri sinut tulisi valita. Lähetä se täydellisten yhteystietojen ja cv:n kera osoitteeseen toiminnanjohtaja(a)kuvataideviikot.fi, otsikolla Harjoittelija 2019. Lähetä hakemuksesi sähköisenä 8.2.2019 klo 24 mennessä. Mainitse hakemuksessa selkeästi, milloin pääset aloittamaan harjoittelun ja kuinka pitkän harjoittelujakson olet valmis viettämään Mäntässä.

Lämpimästi tervetuloa Mänttä-Vilppulaan!

Tiina Nyrhinen, toiminnanjohtaja

 
 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattoriksi Marja Helander

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattoriksi Marja Helander

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori on Marja Helander. (Kuva: Riikka Vaahtera.)

07.11.2018

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattori on Marja Helander (s. 1965). Helander on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija sekä elokuvaohjaaja, jonka juuret ovat Helsingissä ja Utsjoella. Teoksissaan hän on tutkinut muun muassa identiteettiään suomalaisen ja saamelaisen kulttuurin välissä.

Helanderin teoksia on vuodesta 1992 lähtien ollut esillä parissakymmenessä yksityisnäyttelyssä sekä yli 50 yhteisnäyttelyssä kotimaassa ja maailmalla. Marja Helanderille myönnettiin tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien Risto Jarva -palkinto elokuvastaan Eatnanvuloš lottit, Maan sisällä linnut.

Mäntän kuvataideviikot on Marja Helanderille tuttu tapahtuma jo vuosien takaa. Hän on osallistunut Kuvataideviikkoihin taiteilijana kahdesti, vuosina 1995 ja 2005. Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt vuoden 1995 näyttely, kun mukaan oli kutsuttu 164 taiteilijaa. – Aina kun olen osallistunut Kuvataideviikkoihin, se on ollut onnellinen ja yhteisöllinen kokemus, hän muistaa.

Marja Helander lähtee taiteessaan usein liikkeelle omasta taustastaan kahden kulttuurin, suomalaisen ja saamelaisen, välissä. – En kuitenkaan ajattele niin, että kaikkien töideni aiheena olisi pakko olla tämä. Olen välillä työskennellyt myös muiden aiheiden parissa, Helander selittää. Hän mainitsee esimerkkinä tästä New Yorkissa kuvaamansa teokset. – Olen sovussa asian kanssa. Minulle sopii hyvin, että minusta puhutaan saamelaistaiteilijana. Jos tätä ei yhteydessäni mainita, niin sekään ei haittaa.

Marja Helanderia ajaa taiteilijana eteenpäin uteliaisuus ja halu oppia aina jotain uutta. – Tämän vuoksi videoteosten ja lyhytelokuvien teko on ollut niin inspiroivaa, pitkän uran valokuvataiteilijana tehnyt Helander kertoo. – Viime aikoina olen huomannut kaipaavani käsillä tekemistä, ja siksi olen varmaankin seuraavaksi suuntaamassa kolmiulotteisten teosten suuntaan.

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijavalinnoissa Helanderilla on useita eri kriteereitä. Tärkein aihe, jota hän haluaa ensi kesän Pekilon näyttelyssä tutkia, ovat ympäristökysymykset: mitä tapahtuu kun ihminen hallitsee maata ja luonnonvaroja. – Monet taiteilijat käsittelevät tällä hetkellä teoksissaan ilmastonmuutosta ja luonnon tilaa, koska aihe on niin polttavan ajankohtainen, Helander sanoo.

– Tämä lähestymistapa ei kuitenkaan ole kaikilla näyttelyyn osallistujilla. Kyseessä ei siis ole tiukka ympäristönäyttely. Osaa taiteilijoista yhdistää pohjoinen ulottuvuus, Lappi ja pohjoiset aiheet. Itselleni tärkeintä on että näyttelykokonaisuudesta tulisi elämys, josta kävijälle jää vahva tunnekokemus, Helander kertoo. – Ja tylsä siitä ei ainakaan tule, hän lupaa.

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat julkistetaan tammi-helmikuun vaihteessa.

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on järjestänyt Kuvataideviikkoja vuodesta 1993 lähtien, aluksi joka toinen vuosi ja vuodesta 1999 lähtien vuosittain. Mäntän kuvataideviikot sai viime vuonna Suomi-palkinnon pitkäjänteisestä työstään nykytaiteen saralla. Vuodesta 2002 lähtien näyttelyiden pääpaikkana on toiminut Pekilo, entinen rehunjalostamo Mäntän keskustassa. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen näyttely on avoinna 16.6. – 1.9.2019.

Pressikuvat Helanderista löydät täältä.

Lataa lehdistötiedote pdf:nä täältä.

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin

+ - Kartasto on paketissa!

Kartasto on paketissa!

Hanna Keynäs: Paketoidut, 2018, installaatio. (Kuva: Timo Nieminen.)

XXIII Mäntän kuvataideviikkojen Kartasto-näyttely sulki ovensa perjantaina 31.8. Näyttelyn näki kaikkiaan 15 000 kävijää. Kiitämme lämpimästi yleisöämme sekä Kartaston kuraattori Veikko Halmetojaa, kaikkia 57 taiteilijaa ja yhteistyökumppaneitamme hyvästä ja hauskasta kesästä!

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
 • Linkedin